Introducció a l’arquitectura cristiana

El cristianisme va néixer i va començar a evolucionar dins de l’Imperi Romà. Els primers edificis de culte cristians són un capítol inseparable de l’arquitectura romana. Des de l’època de Justinià i durant més de mil anys, la concepció i la construcció dels temples cristians seria el principal motor de la innovació i el desenvolupament de l’arquitectura europea.

Aquesta assignatura es planteja com un itinerari en sentit cronològic per a estudiar els precedents, els orígens i l’evolució de l’arquitectura cristiana, tant des del punt de vista tipològic com constructiu i simbòlic, fins l’actualitat, per tal de proporcionar a l’alumne uns coneixements bàsics i una metodologia adequada per a abordar l’anàlisi d’un edifici de culte cristià.


Temari
  1. Introducció. Concepte d’espai sagrat i d’arquitectura sacra: el temple. Precedents romans de l’arquitectura cristiana.
  2. Inicis de l’arquitectura cristiana. Fundacions de Constantí el Gran i dels seus successors a Roma i a Terra Santa. Tipologia de l’arquitectura paleocristiana: basílica, martyrium i baptisteri.
  3. Justinià, la Basílica de Hagia Sophia de Constantinòpolis i l’arquitectura cristiana a l’Imperi Romà d’Orient: tipologia de l’arquitectura que anomenem «bizantina» (des de l’Egeu a Rússia) i influències a Occident.
  4. L’arquitectura cristiana a l’Occident medieval: recuperació i innovació del llenguatge arquitectònic romà (el «romànic»).
  5. La catedral: context històric, evolució i innovacions que fonamenten el llenguatge arquitectònic que anomenem «gòtic» i dimensió simbòlica.
  6. Els temples cristians del renaixement italià i el seu impacte a la resta d’Europa. El projecte de Sant Pere del Vaticà.
  7. Roma, camp experimental de l’arquitectura cristiana (el «barroc»). L’expansió de les innovacions i l’esperit del «barroc». Les esglésies de l’Europa protestant i l’obra de Sir Christopher Wren a Londres.
  8. L’arquitectura cristiana entre el neoclassicisme i els historicismes.
  9. Introducció a l’arquitectura sacra de Gaudí: la Sagrada Família.
  10. Del segle XX al XXI: l’arquitectura cristiana actualment i projeccions de futur. Reflexions i conclusions finals de l’assignatura.
Horari: dimarts, de 12.10 a 13.55 hrs., 1r quadrimestre (setembre-gener). També es pot matricular com oient. 

Facultat Antoni Gaudí FHEAG | cursos 2014-2023
Carrer Diputació, 231. Edifici Seminari. 08007 Barcelona